de dendy was een Sovjet-kloon van die populaire game console?

Antwoord: NES

De Nintendo Entertainment System (NES) werd ingevoerd om de Japanse, Amerikaanse en Europese markten tussen 1983 en 1986. In de markten Nintendo vrijgegeven aan de NES genoten astronomische populariteit verkoop van meer dan 60 miljoen eenheden wereldwijd. Het spelsysteem bleek zo populair dat goed verkocht, zelfs op markten onder-geserveerd door Nintendo, maar meestal door middel van de verkoop van gekloonde consoles en niet geïmporteerd NES-eenheden.

Een van deze markt was Rusland; Westerse game bedrijven was volledig genegeerd Rusland, maar dat betekende niet dat de Russen niet lang voor dezelfde game-ervaring van hun westerse collega’s genoten. In de vroege jaren 1990 opgericht Andrew Cheglakov Steepler Ltd., een Russisch spel uitgever die onmiddellijk aan de slag het vullen van de niche in de Russische gaming markt door het klonen van de Nintendo Entertainment System. De kloon, die bekend staat als Dendy, was meteen een succes en verkocht 2 miljoen stuks.

Niet alleen de Dendy brengen video games aan miljoenen Russen, maar stuurde een luid en duidelijk signaal aan video game bedrijven die Russen waren bereid om geld te besteden aan video games. Kort na wilde succes van de Dendy, Nintendo begon de distributie van Super Nintendo Entertainment Systems door middel van Steepler, Sega begon de distributie van consoles via hun eigen kanalen, en de originele Sony Playstation verscheen in de Russische markt.