de best verkopende fictieve taal woordenboek van alle tijden is voor welke taal?

Antwoord: Klingon

Er zijn nogal wat fictieve talen in het rijk van de sci-fi en fantasy romans, films en tv-shows. De oud ras van de planetaire regeerders en hun personeelsleden in het Stargate universum spreken Goa’uld, de dienaren van Mordor in de Lord of the Rings universum spreken Zwarte Taal, en de inwoners van Superman’s home wereld spreken, je raadt het al, Kryptonian.

Van alle fictieve talen die er zijn echter enkele talen zijn de rente en de verbeelding van de fans meegenomen in een zodanige wijze dat Klingon heeft. De Klingon taal verscheen voor het eerst in 1979 de Star Trek: The Motion Picture en de belangstelling voor de taal sindsdien hoog gebleven

In feite is de Klingon Dictionary, gepubliceerd in 1985 en vervolgens herzien en herdrukt in 1992, heeft het onderscheid van ‘s werelds best verkopende fictieve taal woordenboek: het is meer dan 300.000 exemplaren verkocht en vertaald in vier talen. Later werd het gepubliceerd in ebook formaat in 2008 en een jaar later in 2009, uitgever Simon & Schuster gaf een digitale app versie van het woordenboek voor iOS (als onderdeel van drie aanvragen gerold in een Klingon taal Suite).

Wat is bijzonder interessant is dat het woordenboek niet oorspronkelijk bedoeld was voor de openbare distributie. Mark Okrand, taalkundige en creatieve geest achter de Klingon taal, creëerde het woordenboek om te helpen scenaristen en acteurs worstelen met Klingon tijdens het schrijven en filmen proces.